Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Vitrin ustasının zirve hikâyesi

5 Aralık 2012 Çarşamba::

Collezione’un patronu Ekrem Akyiğit, Şanlıurfa OSB’de ‘pantolon fabrikası’ kuracak ve 2013’te yurt dışında 13 mağaza açacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye’nin en yaygın hazır giyim mağaza zincirlerinden Collezione’un patronu Ekrem Akyiğit, Şanlıurfa OSB’de ‘pantolon fabrikası’ kuracak ve 2013’te yurt dışında 13 mağaza açacak.

COLLEZIONE’nun patronu Ekrem Akyiğit, uzun bir aradan sonra tekrar ‘üretim’ yatırımı yapacak. Halen yurt içinde 84 mağaza, 33 franchise ve 91 corner’da, yurt dışında da 37 kağaza ile fast fashion (hızlı moda) genç spor giyim ürünleri satan Collezione’nun ürünlerinin sadece yüzde 10’unun ithal olduğunu söyleyen Akyiğit, üretimin tamamını yurt içinde fason yaptırdıklarını belirtiyor. Yılı 220 milyon lira ciroyla kapatacaklarını söyleyen Akyiğit, 2013’te yurt dışında 14 mağaza açarak ihracata asılacaklarını belirtiyor ve 2008’den itibaren uyguladıkları dönüşüm programını şöyle anlatıyor:

DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLADIK
Oğullarım Ömer ve Emre de ikinci kuşak olarak devreye girince büyük bir dönüşümü başardık. Eskiden ‘hesaplı moda’ diyorduk şimdi ‘fast fashion-hızlı moda’ kavramına geçiş yaptık. Ömer, tasarım ve tedarikte, Emre satış perakende ve pazarlamada ilerliyor. 3 senedir teknolojik altyapı, tasarım ve üretim için çok iyi projeleri yönettiler. Böylece markayı yeniden konumlandırdık. Üretimle ilgili yeni kararlar aldık. Şu anda mağazalarımızda sattığımız ürünleri yurt içinde fason ürettiriyoruz. Şimdi yeniden kendimiz de üretime başlıyoruz. Ama mağazacılık ile üretimi birleştirmeyeceğiz. Üretim hem bize hem başkalarına yapılacak. Perakendenin dinamiklerinin üretimden çok farklı olduğunu biliyoruz.

ŞANLIURFA’DA ARSA BAKIYORUZ
6. Bölge Teşvikleri bizi cezbetti. Hükümetin teşvik politikası hem üretim tarafında hem de yurt dışında mağazalaşma açısından çok olumlu. Bu kapsamda üretim yatırımımızı pantolon olarak planlıyoruz ve ülkemize bir borç olarak da görüyoruz. Makinaları almak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Arsamızı Şanlıurfa OSB içinde hemen alabiliriz. Cünkü OSB içinde olmak ayrıca avantajlar sağlıyor. Ancak İHKİB Başkanımız Hikmet Tanrıverdi Şanlıurfa’da büyük bir yer alıp tekstil kümelenmesi projesi uygulayacaklarını söyledi. O yüzden arsa için bir iki ay bekleyebiliriz. Çünkü kümelenme entegre bir yapı ve sektörümüz için çok önemli.

YURTDIŞINDA MAĞAZA ATAĞI
Mağazalaşmada da yurtdışına ağırlık vereceğiz. Geçen ay Bingazi’de 400 metrekarelik ilk mağazamızı açtık. Çok iyi gidiyor ikincisini de yakında açacağız. O da 400 metrekarelik bir mağaza olacak. Yurt dışında hızlı mağazalaşmak için 2013’te Turquality’e de müracaat edeceğiz.

İhracat cirosu katlanarak büyüdü
COLLEZIONE Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Emre Akyiğit, “Yurtdışında 8 mağazamız, 29 franchising’imiz var. 2013’te 14 tane daha açacağız. Yurt dışı ciromuz katlanarak büyüyor. Bu yıl 16 milyon lira olacak. 2009’da 2, 2010’da 4, 2011’de 8 milyon liraydı. Ciromuzun yüzde 30’undan fazlasını ihracattan sağlayana kadar yurt dışında büyüyeceğiz” diyor.

Tedarik Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ömer Akyiğit de, tasarım bölümünü yeniden yapılandırdıklarını belirtiyor ve “ERP için de 2009’da başlayan güçlü bir proje uyguluyoruz. 3 bin model ürün yap, 14 milyon parça ürün sat, bu kadar mağaza bunu nasıl kontrol edeceksin? Envanter ayrı bir zorluk. Şu ana kadar teknolojiye 2 milyon dolarlık yatırım yaptık. Kalite standartımız için kendi laboratuvarımızı da kurduk ki hem müşteri mennuniyetimiz arttı hem iade çok düştü” diyor.

Vitrin ustasının zirve hikâyesi
AKYİĞİT Tekstil Konfeksiyon ve Mağazacılık A.Ş.’nin kurucusu Ekrem Akyiğit, Elazığlı. 5 yaşındayken İstanbul’a geldi ve Kapalıçarşı, Nuruosmaniye civarında büyüdü. Ekrem Akyiğit şöyle özetliyor öyküsünü: “Önce çay ocağı işlettim. Sonra bir vitrincinin eleman aradığını duydum. Akşamları, geceleri çalışılıyor, gündüz iş yok. Getirisi yüksek ve bir sanat. Öğrendim ve vitrin mankenleri de yapmaya başladım. Sık sık ‘Ne güzel mağaza yapıyorsun, bir tane de kendine aç’ diyorlardı. 1987’de otomobilimi, gayrimenkulümü, eşimin ziynetlerini sattım ve yıllık peşin kira yatırıp ilk adımı Bakırköy’de attım.”

Vitrincilik nasıl başladı, iyi bir vitrinci olduğunuzu söylüyorlar...

Babam, ben 13 yaşındayken rahmetli oldu. Kalp krizi, daha 48 yaşındaydı. ‘Hadi bakalım sen çay ocağına geç’ dediler. Bir yıl çalıştım. Teyzem eğitimliydi, bu çocuk burada ziyan oluyor diye çıkışınca, daha önce yaptığım vitrincilik işine çırak olarak döndüm. O zamanlar en çok kumaşçılarla konfeksiyoncuların vitrinleri vardı. Galatasaray Lisesi’nden Tünel’e kadar olan kısımda ağırlıklı kumaşçılar, Galatasaray Lisesi’nden Taksim’e kadar olan bölümde konfeksiyoncular, ileride de zücaciyeciler vardı. Vakko sonra Beymen açıldı. Hepsinin vitrinlerini yapardık. Güzel işlerdi. Önce çıraktım, sonra kendi işimi kurdum. Vitrincilikle birlikte dekor yapmaya başladım. Marangozhane açtım, ev ve mağaza dekorasyonuna girdim. Onun için emek vermeyi işe saygılı olmayı hep çok önemsedim. 18 yıl vitrinciliği böyle yaptım. Acaba benim de bir mağazam olacak mıydı? Bu en büyük hayalimdi. Çünkü vitrinini yaptığım mağazaların her biri çok önemli insanlarındı. Nihayet 1987 yılında Bakırköy’de ilk mağazamızla tanıştık.


Sadi Özdemir/Hürriyet

Kaynak: Sadi Özdemir / Hürriyet , Link : www.hurriyet.com.tr

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.