Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Merkez Bankası'nın kasasında ne kadar para var?

19 Ekim 2012 Cuma::

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin borç alan bir ülke konumundan IMF'ye dahi borç veren muhteşem bir ekonomiye kavuştuğunu belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Eroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Malatya'da AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada partililere seslenen Eroğlu, Türkiye'de 2002'den bu yana yapılan çalışmaları anlattı.

Son 10 yılda Türkiye'nin büyük bir hızla ilerlediğini dile getiren Eroğlu, 2002 yılında dünyada kriz yokken, Türkiye'de kriz olduğunu söyledi.

23 BANKA HORTULANMIŞTI

''Türkiye'de yaklaşık 23 banka hortumlanmış, 50 milyar dolar uçup gitmişti'' diyen Eroğlu, o dönemde, IMF'den alınan borç dolayısıyla Türkiye'nin başının eğik olduğunu ifade etti. Yatırımların planlanmasının dahi IMF'den gelen memurlarca yapıldığı bir dönem olduğunu belirten Eroğlu, ''Çünkü borcu olanın boynu bükük olur. Bizim de 23,5 milyar dolar borcumuz vardı'' dedi.

O dönem, yatırımların neredeyse durma noktasına geldiğini anımsatan Eroğlu, basit bir göletin dahi 15-20 yılda yapıldığını anlattı.

IMF'YE BORÇ VERİR OLDUK

AK Parti iktidarlarıyla güzel hizmetlere imza atıldığını belirten Eroğlu, ''Şu anda Merkez Bankası'nın kasası dolu. Merkez Bankası'nın kasasında 110 milyar dolar döviz var. IMF biliyorsunuz şu an zor durumda. Başbakanımızdan 5 milyar dolar borç talep ettiler. Bakanlar Kurulu'nda bunu da görüştük. 'Merkez Bankası'nın kasasında 110 milyar dolar var, bir 5 milyar dolarcık bari IMF'ye verelim' diye karar aldık. Allah'a şükür, nereden nereye... Borç alan bir ülkeden IMF'ye dahi borç veren, gerçekten muhteşem bir ekonomiye kavuştuk'' diye konuştu.

Türk parasının bir dönem ''pul'' değerinde olduğunu söyleyen Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 sıfırı atarak ülkeyi bu sıkıntıdan da kurtardığını ifade etti.

KAMU BORÇLARI YÜZDE 24'E İNDİ

Devletin millete olan borcunu da ödediklerini belirten Eroğlu, Türkiye'nin şimdi 2023 yılında dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlattı. Eroğlu, ''Gayri Safi Milli Hasıla'nın toplam borca oranları açısından Türkiye, Allah'a şükür, Amerika'dan da Japonya'dan da Almanya'dan da iyi. Onların borçlarının Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranları yüzde 90, yüzde 100, hatta yüzde 115. Ama bizim yüzde 38'lik kamu borçları yüzde 24'e indi'' diye konuştu.

Eroğlu, eğitim, sağlık ve ulaşım alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinin ardından Eroğlu, bakanlığa bağlı kuruluşların temsilcileri, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanlarının katılımıyla Fırat Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına katıldı.

Koordinasyon toplantılarının yapılacak yatırımların planlanması açısından iyi olduğunu dile getiren Eroğlu, 2012-2013 yılının bakanlıkları açısından atılım yılı olacağını söyledi.

Toplantı, basına kapalı devam etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.