Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Gelir Vergisi artacak mı? Şimşek'ten açıklama

13 Ekim 2012 Cumartesi::

Bakan Şimşek, Gelir Vergisi oranlarının artacağı yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı

Yazı Boyutu : A A A A

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iktidara geldiklerinde en yüksek yüzde 49, en düşük yüzde 22 olan vergi oranlarını 15 ile 35 seviyelerine çektiklerini belirterek, ''Şu noktada Gelir Vergisi'ni daha fazla aşağıya çekmeyi düşünmüyoruz ama yükseltmeyi de düşünmüyoruz'' dedi.

Bakan Şimşek, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''İstanbul Küresel Forumu''ndaki ''Adalet ve Ekonomi'' başlıklı oturumda yaptığı sunumun sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Fakirliğe para ayırmak yerine fakirliği yok etme adına devlet politikaları geliştirilmesine ilişkin bir soruya Şimşek, şu yanıtı verdi:

''Kaynaklarımızı, özellikle gerçekten yoksul olan ve bazı şeyleri karşılayamayan insanlar için yönlendirmemiz gerekiyor. Eşitlik sağlamamız gerekiyor. Benim de içinde bulunduğum Hükümet olarak, bir taraftan aktif pazar politikaları üretiyor ama bir taraftan da sosyal güvenlik ağı kurmaya çalışıyoruz. Tabii ki sağlık çok önemli. Bu ülkedeki herkes sağlık hizmetlerini ücretsiz alıyor. Bence bunlar uzun vadede yoksulluğun azaltılması için önemli faktörler. Tabii ki vergi de çok önemli faktörlerden bir tanesi. Bunlarda azaltmaya gidemeyebiliyoruz ama yoksullara da yardım ediyoruz. İnsanların yardıma tamamen güven duymasını istemiyoruz. İş bulmalarını istiyoruz ve gelir sağlamalarını desteklemeye çalışıyoruz.''

Global krizin global bir çöküşe dönüşmesine engel olmak için çalıştıklarını söyleyen Şimşek, ''Mevcut küresel ekonomik kriz, küresel bir çöküntüye sebep olmadıysa bu birbirimize küresel olarak destek olmamızdan kaynaklanıyor. Ama tabii ki çok önemli bir borç problemi var ve bunun uzun vadedeki büyümeye de etkisi olacak. Bunun için yapısal reformlara ihtiyacımız olacak ve uzun vadede yoksulluğu engellememiz gerekecek'' diye konuştu.

Harçlar

Bakan Şimşek, Gelir Vergisi oranlarına ilişkin bir soru üzerine şu karşılığı verdi:

''İktidara geldiğimiz zaman en üst vergi seviyesi yüzde 49 idi ve en düşüğü yüzde 22 idi. Biz bu oranı 15 ile 35 seviyelerine çektik. Bu, OECD ülkeleri içinde makul bir oran. Asgari ücret kazananlar için gelir vergisi yüzde 0 ile yüzde 5 arasında. En fazla yüzde 5. Burada nereye gidiyoruz- Gerçekten kayıt dışı ekonomiyi azaltmaya çalışıyoruz. Türklerin yüzde 45'inin kağıt üzerinde asgari ücret kazanan kişiler olarak bize beyan edildiğini görüyoruz. Ama bu büyük ihtimalle bu gerçek değil. Önce bununla başa çıkmamız gerekiyor. Bir taraftan da oranları bu seviyede tutmamız gerekiyor. Şu noktada gelir vergisini daha fazla aşağıya çekmeyi düşünmüyoruz ama yükseltmeyi de düşünmüyoruz. Tabii ki vergi kaçıranlarla ilgili bir şeyler yapmamamız gerekiyor. Gelir Vergisi önemli bir konu. İnsanların Gelir Vergisi iadesi almasını teşvik ediyoruz. Öncelikler tanımaya çalışıyoruz. Bizim planımız bu. Daha yüksek vergi oranları değil. Kişiler olsun şirketler olsun veya gelir vergisi olsun KDV olsun... Tabii ki vergi sistemini geliştirmeye çalışacağız, özellikle de kayıt dışı ekonomiyi önlemek için.''

İkinci öğretimde okuyan öğrenciler için de harçların kaldırılıp kaldırılmayacağının sorusuna ise Şimşek, ''Üniversitelerde harçları sıfırladık. Ama ikinci öğretim programları devlet tarafından sunulmuyor. Özel olarak sunuluyor. Üniversiteye giren herhangi birinden harç almıyoruz, hatta burs veriyoruz. Ama bu değişik bir durum. İkinci öğretim özel bir program olduğu için bu programlarda maalesef harçları kaldıramıyoruz'' cevabını verdi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.