Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

En büyük petrol üreticisi hangi ülke olacak?

10 Ekim 2012 Çarşamba::

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Irak'ın gelecek yıllarda dünyanın en önemli petrol oyuncularından biri olacağını belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Birol, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen basın toplantısıyla Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) ''Irak Enerji Görünümü'' raporunu açıkladı.
Basın toplantısının ardından AA'ya konuşan Birol, Irak'ın dünya petrol piyasaları için önemini vurgulayarak, yayımlanan raporda buna dikkat çekildiğini belirtti.
Dünya petrol üretimindeki toplam artışın yüzde 45'inin sadece Irak'tan geleceğinin raporda belirtildiğini ifade eden Birol, ''Bu da, dünya petrol piyasalarındaki üretimle ilgili olarak Irak'ın en önemli ülke olacağını gösteriyor. Irak, önümüzdeki yıllarda dünyanın en önemli petrol oyuncularından biri olmaya aday'' dedi.

IRAK'IN MEVCUT PETROLÜ 8 MİLYON VARİLE YÜKSELECEK

Fatih Birol, Irak'ın petrol piyasalarındaki etkisi dikkate alındığında, Irak'taki petrol artışı hızlı bir şekilde devam etmezse, bunun dünya petrol piyasalarında sıkışmaya ve petrol fiyatlarının artmasına neden olabileceğini vurguladı.
Irak'ın mevcut petrol üretiminin günlük yaklaşık 3 milyon varil olduğunu, bunun 2020'de 6 milyon varile, 2035'te ise 8 milyon varile çıkacağını düşündüklerini kaydeden Birol, bunun önünde ise birkaç önemli engelin bulunduğunu söyledi.

IRAK SUUDİ ARABİSTAN'A RAKİP OLACAK

Irak'taki merkezi hükümet ile bölgesel hükümet arasında yatırımların nasıl yapılacağına dair yasal bir anlaşma olması gerektiğini vurgulayan Birol, petrol ve doğalgaz yasalarının yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.
Birol, Irak'ın yeterince boru hattı ve ihracat terminali olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak bunlar zaman içerisinde olacak şeyler. Çünkü Irak, petrol ihracatıyla çok ciddi anlamda gelir elde ediyor. Tahminlerimize göre gelecek 10 yıl içerisinde her yıl Irak, 200 milyar dolarlık petrol geliri elde edecek ki bu da Irak ekonomisinin çok hızlı bir şekilde büyüyeceği anlamına geliyor. Yine tahminlerimize göre, Irak ekonomisi 20 yıl içerisinde, şu andaki Suudi Arabistan ekonomisine eşit olacak. Yani Türkiye'nin yanı başına çok zengin, büyük bir petrol üreticisi gelmek üzere.''

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki yatırımlarının çok olumlu ve başarılı olduğunu ifade eden Birol, Irak'ın güneyinde ve merkezinde çok önemli petrol alanları olduğuna dikkati çekti.

TÜRKİYE CİDDİ BİR PAY ALABİLİR

Birol, ''Türkiye'nin öncelikle, petrol ve doğalgaz alanlarında Irak'ın hem kuzeyinde hem güneyinde hem de merkezinde söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Artı, önemli petrol ve doğalgaz gelirleri Irak ekonomisinin ciddi bir şekilde canlanmasına, büyümesine neden olacaktır. Bu kadar büyüyen bir ekonomi içerisinde, Türkiye gibi inşaat, gıda, hizmet sektörlerinde ciddi tecrübeleri olan bir ülkenin ciddi bir pay alabileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Bu çerçevede, hükümetin açtığı kapıdan özel sektörün de girmesi gerektiğini vurgulayan Fatih Birol, sadece petrol ve doğalgazda değil, elektrik santralleri, gıda sektörü, mühendislik hizmetleri gibi alanlarda da Türk firmalarının söz sahibi olabileceğini belirtti.

IRAK, IRAK, IRAK

Birol, Suriye krizi ve Orta Doğu'daki gelişmeler dikkate alındığında, bunun Irak'ın enerji görünümüne etkisine ilişkin, jeopolitik gelişmelere karşın Irak'ın petrol üretiminin ciddi bir şekilde artacağını düşündüğünü ifade etti.
''Türkiye ile Suriye arasında yaşanan mevcut gerginliğin ve gelişmelerin, Irak'taki gelişmelerin gözden kaçırılmasına neden olup olmayacağının'' sorulması üzerine ise Fatih Birol, ''Umarım gözden kaçırılmaz. Türkiye'ye gittiğim zaman da söylüyorum; Türkiye için enerjide üç tane önemli ülke varsa, bunlar Irak, Irak ve Irak'tır'' yanıtını verdi.

IEA'nın ''Irak Enerji Görünüm'' raporunda, Irak'ın 2030 yılına kadar dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olacağı ve Rusya'yı geçeceği tahmininde bulunuluyor.

Ankara doğumlu 54 yaşındaki Fatih Birol, 1995 yılından bu yana Uluslararası Enerji Ajansı'nda (IEA) çalışıyor. Forbes dergisi Fatih Birol'u, ''dünya enerji sahnesini etkileyen en güçlü kişiler'' arasında göstermişti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.