Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Altın fiyatları ne zaman düşüşe geçecek?

1 Ekim 2012 Pazartesi::

2012 yılın ilk 9 ayı tamamlanırken yatırımcıların rotası parlayan emtialara döndü.

Yazı Boyutu : A A A A

Eylül 2011’de 1.920 dolara kadar yükselen altının onsu şimdilerde 1.775 dolar seviyelerinde bulunuyor. Emtia ve forex piyasalarında işlem yapanlar altında FED açıklaması sonrasında beklenen rekorların kırılmadığına dikkat çekiyorlar. Beklentileri ise 2.000 doların üzerine doğru bir çıkışın olması yönünde.

Stratejist Okan Aybar, altınının bugüne kadar yükselmiş olmasının nedenini yıl boyunca QE3’ün yapılacağı söylentilerinden kaynaklandığını dile getiriyor. Aybar, “Bundan sonra QE3 yapılacak ve her ay 40 milyar dolar taze para girişi olacak” diyor. Bu durum altının yükselişini besleyen bir gelişme. Ancak unutulmamalı ki geçen süreç içinde eğer bir ay gelir de FED 40 milyar değil de 10 milyar dolar para basar ya da arada bir para arzlarında durulmalar gözlenirse para basma işinin sonuna gelindiği sonucuna varılabilir.

Aybar, “İşte o zaman altın düşmeye başlar” diyor. Gelişmelere baktığımızda spekülatif yapısından dolayı altının 2.000 doların üzerine tırmanması zor değil. Ancak orta ve uzun vadede altında ciddi düşüşlerin yaşanması da göz ardı edilmeyecek bir durum. Aybar, altının 2013 yılında 1.480 ve ardından da 2014 yılına kadar sarksa da 1.100 dolara kadar gerileyeceğini düşünüyor. Önümüzdeki dönemde ABD’nin işsizlik verileri ve Çin’in büyüme verileri FED’in dolar basım hızını etkileyecek diğer gelişmeler olurken, aynı zamanda altına yön veren temel faktörlerden olacak.

FONLARA İLGİ YÜKSEK

Altındaki yükseliş altın ve gümüş fonlarına ilgiyi de artırdı. Gümüş fonları eylül ayında yüzde 9’a ulaşan getiriler sağladı. Altın ve gümüş fonlarına ilgi sürebilir.

Bu arada analistler, altının tahtına çelik, bakır, alüminyum ve çinkonun yerleşmesi konusunda hemfikir görünüyor. “Enerji üreten” bu metallerin altında düşüş başladığında ilgi odağı olması bekleniyor.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

* FED ve AMB’nin yaptığı para arzları.

* Çin ve Çin haricindeki diğer G7 ülkelerinideki durgunluk.

* AB’deki finansal, ekonomik, siyasi kriz.

* Mal fiyatlarının yükselmiş olması.

* Faizlerin uzun bir süre daha twist (FED’in elinde tuttuğu kısa vadeli bonoları sahiplerine geri verip daha sonradan geri alırken daha uzun vadeler için borç para vermek) operasyonlarının etkisiyle düşük kalacağı beklentisinin güçlenmiş olması.

* Çin’in büyümesindeki yavaşlatmayı durdurmak adına faizleri düşürmesi.

NE ZAMAN DÜŞER?

* ABD’de işsizliğin azalması.

* FED’in Q3 sonrasında yapacağı para arzını yavaşlatarak düşürmeye başlaması.

* Çin’in ekonomisini eskisi kadar büyüme trendine sokmaya çalışmaması ve hatta bir miktar daha yavaş büyümesi ile diğer ülkelerle olan büyüme farklılıklarının azalması.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.