Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Dünya Mısır’a yatırım atağında

7 Eylül 2012 Cuma::

Mısır’ın demokrasi yolunda attığı hızlı adımlar, yabancı yatırımcıların da ülkeye olan ilgisini artırıyor.
Katar önümüzdeki 5 yıl içinde Mısır’a 18 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

ABD’nin 100 büyük şirketinin yöneticileri de yatırım için Mısırlı yöneticiler ve işadamlarıyla temaslarda bulunuyor. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin gerçekleştirdiği ziyaretten sonra önümüzdeki günlerde Çin’den heyetlerin de yatırım için ülkeye gelmesi bekleniyor. Çin önümüzdeki iki yıl içinde ülkeye 2 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Mısır, içinde bulunduğu ekonomik krize çözüm bulmak amacıyla geçtiğimiz ay sonunda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 4,8 milyar dolarlık kredi için görüşmelere başlamıştı. Heyetin bu ayın ortalarında yeniden ülkeye gelerek görüşmeleri sonuçlandırması bekleniyor. ABD geçtiğimiz hafta ülkeye yardımcı olmak amacıyla 3 milyar dolarlık alacağının 1 milyar dolarını silme kararı almıştı. ABD her yıl Mısır’a 1,5 milyar dolarlık askerî ve ekonomik yardımda bulunuyor. Benzer şekilde Suudi Arabistan ve Katar da Mısır Merkez Bankası’na yabancı rezervlerini takviye amacıyla kaynak aktarmayı kararlaştırmıştı. Mursi’nin temmuz ayında göreve başlamasıyla birlikte Mısır’da bazı ekonomik göstergeler düzelmeye başlamış, özellikle turizm alanında görülen canlanma ve borsada yaşanan hızlı artış ülkenin ekonomik krizi kısa sürede atlatacağı yorumları yapılmaya başlanmıştı. Ancak tüm bunlara rağmen IMF, Mısır’daki ekonomik büyümenin yüzde 1,5 civarında kalacağını tahmin ediyor. Yatırım için gözünü Körfez sermayesine diken Mısır’ın Batılı ülkelerde yüz milyarlarca dolarlık serveti bulunan bu ülkelerden önemli miktarda yatırım alabileceği ifade ediliyor.

Körfez ülkeleri turizm alanında olduğu gibi bankacılık sektörüne de büyük bir ilgi gösteriyor. Fransız bankası Societe Generale, Mısır Milli Societe Generale Bank’taki yüzde 77,2 hissesini 3 milyar dolara Katar Milli Bankası’na satmak için görüşmelere başlamıştı. Diğer Fransız bankası BNP Paribas da Mısır’daki bankasında bulunan hisselerini 400-500 milyon dolara satmak için Körfez sermayesi ile görüşmelerde bulunuyor. Katar’ın yapacağını duyurduğu 18 milyar dolarlık yatırımın 8 milyar dolarını Mısır’ın Süveyş Kanalı’nın kenarında kurmayı planladığı sanayi bölgesindeki elektrik ve doğalgaz projelerine, 10 milyar dolarını ise turizm alanına yatıracağı belirtiliyor. Katar’ın halihazırda Mısır’daki yatırımlarının 10 milyar dolardan fazla olduğu ifade ediliyor.

Temmuz ayı sonunda Mursi tarafından başbakanlık görevine getirilen Hişam Kandil, Mısır’ın içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkabilmesi için en az 44 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Mısır’ın ayrıca bütçe açığını kapatmak için de en az 12 milyar dolar dış kaynak bulması gerekiyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.