Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Avrupalı şirketlerle Mozambik’te rekabet ediyoruz

29 Ağustos 2012 Çarşamba::

Mozambik’in en büyük yatırım organizasyonu Maputo Uluslararası Ticaret Fuarı’na 23 TUSKON üyesi şirket katıldı. Afrika pazarının gittikçe daha önemli bir hale geldiğine dikkat çeken TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, bölgedeki güçlü iç talebin ve istikrarlı ekonomik büyümenin önümüzdeki beş yılda enerji, tarım, inşaat gibi kritik sektörlerde rekabeti zorlaştıracağını belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Yaklaşık 250 milyonluk müşteri potansiyeline sahip Güney Afrika Kalkınma Toplulu-ğu’nun (SADC) dünyaya açılan kapısı Mozambik’in en büyük ticaret ve yatırım fuarı Maputo Uluslararası Ticaret Fuarı (FACIM) pazartesi günü 23 TUSKON üyesi Türk şirketinin katılımıyla başkent Maputo’da ziyaretçilere kapılarını açtı. Bu yıl 48′incisi düzenlenen fuarda Türkiye ilk kez organize bir şekilde ve en yüksek katılımla TUSKON’un fuar şirketi TUSKON Evrensel koordinasyonunda temsil ediliyor. Fuara tarım ve gıdadan, enerji, tekstil, makine ekipmanları ve mobilyaya kadar birçok farklı sektörden Türk şirketi katılırken bu yıl özellikle Avrupalı rakiplerin yoğun ilgisi göze çarpıyor.

Pazarı yakından takip eden uzmanlar, Euro Bölgesi’ni kasıp kavuran ekonomik darboğazın kıtanın önde gelen şirketlerini yüksek potansiyele sahip Afrika pazarlarına çektiğini belirtiyor. Türk işadamı heyetine Maputo’da eşlik eden TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay’a göre Avrupalı firmaların bölgeye yoğunlaşmalarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Günay, “Her yıl giderek çeşitlenerek olgunlaşan Afrika pazarında Türk firmaları yatırım trenini kaçırmama adına ellerini çabuk tutmalı. Zira bölgenin güçlü iç talebi ve istikrarlı ekonomik büyümesine paralel önümüzdeki beş yılda tarım, enerji, inşaat gibi kritik sektörlerde rekabeti zorlaştıracaktır. Bizler burada yatırıma gelebilecek tüm Türk şirketlerine yardımcı olmaya hazırız.” dedi.

Fuarın ilk günü Türk stantlarını ziyaret eden Mozambik Devlet Başkanı Armando Guebuza, kısa zamanda bir işadamı heyetiyle TUSKON’un davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söyledi. FACIM’da geçen yıl 13 ülkeden 600 şirket yer almış bunlardan en yüksek katılımı Portekiz, İtalya ve İspanya gerçekleştirmişti. Türk şirketlerinin ürünleri 12 ülkeden yaklaşık 1.500 yerel ve global yatırımcı ve 50.000 ziyaretçiyle 27 stantta buluşuyor. Katılımcılardan Akfel İş Geliştirme Müdürü Mehmet Emin Erkesim başkentte 80 milyon dolarlık bir doğalgaz dağıtımı projesine talip olduklarını söyledi.

Türkiye-Mozambik İşadamları Derneği (MOZTÜRK) Başkanı Ahmet Mete Tıraş iç pazardaki ciddi yatırım ihtiyacına dikkat çekerken Türk şirketlerine özellikle altyapı, gıda, tarım ekipmanları ve konut sahalarına girmelerini önerdiklerini söylüyor. Türkiye’nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan fuar öncesi Zaman’a yaptığı değerlendirmede bu ülkeyle hızla gelişen ilişkilere dikkat çekerek daha fazla Türk yatırımcısını bölgeye davet etti: “Ülkenin bilinen verimli tarım arazilerinin sadece yüzde 15′inin kullanılıyor olması yatırım potansiyelini anlatan önemli bir örnek. Bunun yanı sıra yerel yönetimin sağlamış olduğu arsa tahsisi benzeri teşvikler de unutulmamalı.” Taşhan’ın değindiği bir diğer önemli husus da Türk Hava Yolları’nın Maputo’ya doğrudan uçuşlar başlatması. Bu konuda gerekli idari çalışmaların başlatıldığını belirten büyükelçi, kısa zamanda bir sonuç alınmasını beklediklerini söylüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.