Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

FT:Fitch Türkiye’nin sırtını sıvazladı

25 Ağustos 2012 Cumartesi::

Financial Times, Fitch’in son Türkiye raporunda notunun yatırım düzeyine çıkartılabileceği sinyalini verdiğini belirtirken “Türkiye’nın sırtı, oldukça anlamlı biçimde sıvazlandı” sözlerini kullandı.

Yazı Boyutu : A A A A

Dünyanın önde gelen derecelendirme kuruluşlarından Fitch’un Türkiye’yi yatırım yapabilir ülke olarak nitelendirebileceği sinyalini vermesi, yurt dışında ilgiyle karşılandı. Not artışının “uzak” olmayabileceğini belirten gazete, Fitch’in “Türkiye’nin sırtını sıvazladığı” yorumunu yaptı. Buna karşın gazete, PKK ihtilafı ve Suriye ile gerilime vurgu yaparak bazı analistlerin Türkiye’nin “siyasi riski”nin daha fazla önemsenmesi gerektiğini düşündüklerine de dikkat çekti.

Financial Times, Fitch’in son raporunda Türkiye’nin notlarının yatırım düzeyine çıkarılabileceği yönünde sinyal verdiği yönündeki yorumlara katıldığını “Fitch ve Türkiye: Yatırım Notuna Doğru” başlıklı analizinde gösterirken “Türkiye’nın sırtı, oldukça anlamlı biçimde sıvazlandı” dedi.

“PKK ihtilafı alevleniyor,Suriye gerilimi büyüyor”

Daha önce Erdoğan hükümetiyle büyük derecelendirme kuruluşları arasında yaşanan atışmaları anımsatarak yeni raporun bir değişikliğe vurgu yaptığını ifade eden gazete “Rapor, özellikle gergin bir döneme denk düştüğü için daha da olumlu karşılanıyor çünkü siyasi açıdan Türkiye her şey iyi değil. PKK’nın Kürt militanları ile uzun bir süreden beri devam eden ihtilaf, alevleniyor ve Türkiye’nin 900 kilometrelik uzun bir sınırı paylaştığı Suriye ile gerilim tırmanmayı sürdürüyor” dedi.

“Türkiye’nin siyasi riski daha fazla önemsenmeli”

FT, her iki gelişmenin Türkiye’nin güney ve güneydoğu bölgelerinde gözle görünür bir kuvvet yığınağına yol açtığı ve her iki vakada gerilimin giderilmesi için net yol bulunmadığı için “bazı analistlerin şimdi Türkiye’nin siyasi riskine daha fazla dikkat gösterilmesi gerektiğini savundukları”nı yazdı.

Analizde Fitch’in bu faktörleri görmezden gelmediği, ancak Ankara’daki politikacılar ve İstanbul’daki özel sektör için yeni raporun öncekilere kıyasla daha iyi geldiği belirtildi. Fitch raporunun içeriğine ilişkin bilgilerin de verildiği analizde 2011 yılında cari açığın GYİH’nın yüzde 10’unu bulduğu, büyüme ve enflasyonun çift hanelere çıktığı anımsatılarak “Fitch, Türkiye’nin ekonomik yavaşlamasından etkilendi” denildi.

FT, Fitch’in özellikle cari açığın azaltılmasını ve iç talepteki yavaşlamayı övdüğünü, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 2.8, gelecek yılda ise yüzde 4.5 büyümesini beklediğini kaydetti.

“FİTCH’ten yatırım notu uzakta olmayabilir”

Türkiye’nin, Euro bölgesindeki kriz sürerken önem taşıyan dış ticaretini çeşitlendirmeyi başardığına işaret eden FT, Fitch raporunda not artışı yönündeki iyimser sinyaller verilen bölümlere dikkat çekti ve “Bunun tercümesi şöyle: üç büyük derecelendirme kuruluşundan ilki olarak Fitch’ten bir yatırım notu, çok uzak olmayabilir” diye yazdı.

Fitch’in uyarıları da vurgulanırken, rapordaki cari açığın büyüklüğü ve finansmanının Türkiye’yi “kırılgan” bıraktığına dikkat çekilen bölümler hatırlatıldı. FT, ihracatta sağlanan artışın önemli ölçüde İran ve Irak’tan kaynaklandığına, İran’a yönelik ihracatın da, özellikle altın satışların sayesinde büyüdüğüne işaret etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.