Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Batı Hattı'nda en büyük pay kimin oldu?

23 Ağustos 2012 Perşembe::

İstanbul ve Trakya bölgesinin gaz ihtiyacını karşılaması açısından önemli olan Batı Hattı’ndan gelecek gazın dağılımı belli oldu.

Yazı Boyutu : A A A A

İstanbul ve Trakya bölgesinin gaz ihtiyacını karşılaması açısından önemli olan Batı Hattı’ndan gelecek gazın dağılımı belli oldu. Rusya’dan getirilecek gazın 2 milyar 250 milyon metrekübünü Akfel Group getirecek. Akfel zaten Rusya’dan gaz getiren şirketlerden birisi. 2007’de gaz ithalatı için yapılan ilk kontrat devrinden dolayı 2.5 milyar metreküp gaz getiriyor.

Rusya’dan ithal edilecek olan 6 milyar metrekübün Türkiye’ye getirilmesi için 13 şirket başvurdu. Bunlardan 4 tanesi Gazprom’la anlaşma sağladı. Şirketlerden 2’si zaten Rusya’dan gaz ithal eden şirketler. Kalan şirketler için 10 günlük süre verildi. Yapılan başvurular EPDK tarafından en kısa sürede değerlendirmeye alınacak.

Bu arada Gazprom’la anlaşma yapan şirketlerin ne kadar gaz getirmek için anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Akfel 2 milyar 250 milyon metreküp getirirken, Bosphorusgaz 1 milyar 750 milyon metreküp, Batı Hattı AŞ 1 milyar metreküp ve Kibar Enerji de 1 milyar metreküp gaz getirecek.
Rusya’dan gaz getirmek için başvuruda bulunan diğer şirketler OMV Enerji, Maya Petrol, AKSA, Angora Gaz, Uzman Enerji, Naturgaz, Hattuşa Enerji, Coren Enerji ve Aygaz. Gazprom’la anlaşma imzalayan firmalar dışındaki firmaların artık anlaşmayla EPDK’ya gelme ihtimali çok zor. Alım-satım anlaşmasının imzalanması zorlu bir süreç.

İki şirket zaten getiriyordu

Yeni süreçte Gazprom’la sözleşme imzalayan şirketlerden Bosphorusgaz ve Akfel, halen Rusya’dan doğalgaz ithal eden 4 şirketten ikisi. 2007’de yapılan ilk kontrat devrinde; Akfel Grup şirketlerinden Enerco Enerji yıllık 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithalat lisansı, Bosphorusgaz ise yıllık 750 milyon metreküp doğal gaz ithalat lisansı aldı. Gazprom’la anlaşan diğer şirketlerden Batı Hattı Doğalgaz, İstanbul merkezli bir şirket. Şirketin başkanlığını Mustafa Latif Topbaş yapıyor. Sabahattin Er Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Kibar Enerji de Kibar Holding iştiraki. Yıl sonuna kadar anlaşmaların yapılması halinde Rusya’dan gaz, yılın sonlarına doğru getirilebilecek. Doğalgaz alım satış anlaşmasında doğalgaz teslim noktası Türkiye- Bulgaristan sınırı, Malkoçlar olacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.