Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İran’a dolar ambargosunu delen Türk

23 Ağustos 2012 Perşembe::

İran bankacılık sistemini hedef alan uluslararası yaptırımlar Türk çikolata şirketi Elvan’a yaradı. Şirketin dolar şeklindeki çikolataları İran’da yok satıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

İran’ın nükleer programını engelleme amacı taşıyan uluslararası yaptırımlar giderek sertleşiyor. ABD yönetiminin İran Merkez Bankası ve önde gelen bazı bankaları hedef alan yaptırımları yüzünden ülke ekonomisi zor günler geçiriyor. Yaşanan gelişmelerden endişe duyan İranlılar döviz büfelerine hücum ederken, İran Merkez Bankası oluşan panik havasını dağıtmak için piyasaya altın sürüyor.

Yaşanan bu gelişmeler Türk çikolata şirketi Elvan’a yaramış görünüyor. Elvan Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Son bir senedir dolar şeklindeki çikolatalarımıza İran’dan büyük bir talep geliyor. Nedenini hâlâ çözebilmiş değiliz ama uluslararası yaptırımlarla ilgili olduğunu düşünüyoruz” bilgisini veriyor.

İhracatla büyüdü

1952 yılında küçük bir aile şirketi olarak kurulan Elvan Çikolata, aradan geçen 60 yılda şekerleme ve çikolata sektörünün önemli oyuncularından birisi olmayı başardı. Bugün 130 ülkeye ihracat yapan ve 3 ülkede fabrikası bulunan Elvan Çikolata’nın 2012 sonunda 190 milyon dolar ciroya ulaşması bekleniyor. Cironun yüzde 90’ının ihracattan geldiğini kaydeden Elvan Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “1990’ların başında stratejik bir kararla Ülker ve Eti gibi dev markaların boy gösterdiği iç pazarda boy göstermek yerine yurtdışına açılmayı tercih ettik. O dönemde bu bizim açımızdan son derece riskli olan bu açılım süreci zamanla bizim en büyük avantajımız haline geldi ve bizim güçlü bir şirket olmamızı sağladı” dedi.

1990’dan itibaren Azerbaycan üzerinden Orta Asya’ya açılan Elvan Çikolata, 1997’de Azerbaycan’da ilk çikolata fabrikasını açtı. Bu yılbaşında Mısır’da ikinci fabrikasını devreye sokan Elvan Grubu, buradan Ortadoğu ve Afrika pazarına ulaşmayı hedefliyor. 20 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen ve 400 kişiye iş sağlayan çikolata fabrikası aslında geçen yıl devreye girecekti. Ancak Mısır’da ‘Arap Baharı’ sonrasında ortaya çıkan siyasi gelişmeler 15 milyon dolarlık fabrikanın açılışını bir yıl geciktirdi. Kadiroğlu, “Bu duruma önceleri çok üzüldük. Ancak Mısır’da ortaya çıkan yeni süreç bizim işlerimize son derece olumlu yansıdı. Mısır, Libya ve Tunus’tan oluşan Kuzey Afrika Bölgesine yönelik satışlarımız önceki yıla göre yüzde 300 oranında arttı. Satışların daha da artacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Cici Çikolata efsanesi geri dönüyor

Elvan Grubu geçen yıl çok önemli bir satınalmaya imza atarak Cumhuriyet tarihinin en köklü markalarından birisi olan Cici Çikolatayı satın aldı. Bu satınalmanın iç pazarda büyüme stratejilerinin bir parçası olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Kadiroğlu, “ Türkiye’de Cici Çikolata markasıyla büyüyeceğiz. Şirketin üretim bantları yeniden yapılandırıldı. Güçlü bir pazarlama ekibi kurduk. Tüketiciler bundan sonra ürünlerimizi daha çok yerde görecekler” açıklamasını yaptı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.