Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Olimpiyat Türkiye’ye 40 milyar dolar katkı yapar!

16 Ağustos 2012 Perşembe::

Visa Europe’a göre İstanbul 2020 Olimpiyatları’nı alırsa etkinliğin ekonomiye katkısı 40 milyar dolara ulaşacak

Yazı Boyutu : A A A A

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için Tokyo ve Madrid ile birlikte aday 3 kent arasına kalan İstanbul’un oyunlara ev sahipliği yapması durumunda Türkiye’ye 40 milyar dolarlık bir ekonomik katkısının olacağı belirlendi.

Visa Europe tarafından Londra’da açıklanan “Altın Fırsat: Londra 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarını’nın Ekonomiye Katkısı ve İstanbul 2020 Ön Değerlendirme” raporuna göre Olimpiyat Oyunları için yapılacak yatırımlardan kaynaklanacak ekonomik faaliyet artışı 34 milyar doları bulacak ve bu faaliyetler için yapılacak altyapı yatırımları Türkiye’nin 2013-2020 yılları arasındaki ekonomik büyümesine katkısı yılda ortalama yüzde 2 olmak üzere toplam yaklaşık yüzde 13 olacak.

Raporu açıklayan Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, 1992′den bu yana Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemek üzere 4 kez başvuru yapan İstanbul’un, ev sahibi kent olmaya ilk defa bu kadar yaklaştığını belirterek, “Çalışmaya göre Olimpiyat Oyunları hazırlık çalışmalarının mali boyutunun yaklaşık 30 milyar dolar tutacak. 2013-2020 yılları arasında harcanacak bu tutarın yaklaşık 7.5 milyar dolarını spor yatırımları oluşturuyor. Kentsel altyapı için ise 21.5 milyar tutarında bir yatırım öngörülüyor” dedi.

Spora 7.5 milyar dolarlık altyapı yatırımı

Sadece Olimpiyat Oyunları için yapılacak yatırımların 15 milyar doları bulmasının beklendiğini ifade eden Ülman, şunları söyledi: “İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları’nın gerçekleşmesi durumunda yapılacak olan 15 milyar dolar tutarındaki ilave yatırım harcamasının çok büyük bölümü inşaat sektöründe kullanılacaktır. İnşaat sektörünün yüksek çarpan etkisiyle, bu ilave yatırım harcamasının yaklaşık 34 milyar dolarlık bir ekonomik faaliyet artışı oluşturacak. 2013-2020 yılları arasında yapılacak yatırım harcamaları ile 2020′de Olimpiyat ziyaretçilerinin yapacağı harcamaların oluşturacağı katkı tahminen 40 milyar doları bulacak.”

Londra’nın etkisi 2015′e kadar sürecek

Londra 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları İngiltere ekonomisine hem anında, hem de orta vadede önemli bir katkı sağlayacağı vurgulanan raporda, Olimpiyat Oyunları’nın açılışından Paralimpik Oyunları’nın kapanışına kadar süren yedi haftalık dönem boyunca İngiliz ekonomisine 1.2 milyar dolar tutarında doğrudan harcama girişi bekleniyor. Bu ilave harcamanın, dönem boyunca 1.8 milyar dolar tutarında bir ekonomik faaliyet ve üretim artışına yol açacağı öngörülüyor.

Yapılan çalışma, Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nın daha uzun vadeli etkilerini de inceleyerek, İngiliz ekonomisine 2013-2015 döneminde toplam olarak 4.12 milyar Sterlin veya 6.4 milyar dolar tutarında bir katkı sağlanmış olacağı sonucuna varıyor. Olimpiyat Oyunları’nın 2015 yılına kadar oyunların sürdüğü yedi haftalık süredeki doğrudan etki de dâhil ekonomiye katkısı ise 8.3 milyar doları bulacağı öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.