Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Genel Energy Kuzey Irak’ta kendi boru hattını yapıyor

9 Ağustos 2012 Perşembe::

Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji ile İngiliz yatırım şirketi Vallares ortaklığındaki Genel Energy PLC, Kuzey Irak’taki petrol ve doğalgaz işlerini büyütüyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Genel Energy, ABD’li Hawler Energy’nin Bina Bawi sahasındaki yüzde 21’lik hissesini 240 milyon dolara satın almak üzere anlaştığını duyurdu. Şirket, daha önce aynı sahada, Pet Holding’e ait yüzde 23 hisseyi de 175 milyon dolara portföyüne katmıştı. Böylece, Genel Energy doğalgaz açısından zengin olduğu tahmin edilen Bina Bawi sahasındaki hissesini yüzde 44’e çıkarttı.

7 bölgede lisansı var

Erbil’in doğusunda 240 kilometrekarelik bir alanda yer alan Bina Bawi sahasındaki diğer paylar yüzde 36 ile OMV ve yüzde 20 Bölgesel Kürt Hükümeti’ne ait.

Genel Energy’den yapılan açıklamaya göre, 2013’de erken üretim tesisleri kurulması planlanan sahanın toplam rezervinin 500 milyon ila 1 milyar varil petrol eşdeğeri olduğu tahmin ediliyor. Bölgede ciddi miktarlarda gaz rezervide bulunuyor.
Yeni kuyu açma işlemlerine 2012 yılı bitmeden 300 milyon dolar yatırım yapmayı hedeflediği belirtilen Genel Energy, Kuzey Irak’ta kendi petrol boru hattını da kuruyor. Şirketin yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“2012’de yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılacak boru hattı, Erbil’den (Taq Taq petrol sahasından) Türkiye sınırı yakınlarındaki Fişhabur köyüne kadar uzanacak. Boru hattı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kontrol ettiği topraklar içinde kalacak.

Boru hattının daha sona Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanması planlanıyor. Günlük yaklaşık 400 bin varilden fazla kapasiteye sahip olması planlanan boru hattının mühendislik çalışması bitti ve 2013’ün ikinci yarısına kadar çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Boru hattının uzunluğu 250 kilometre olacak.”

Geçen yıl Londra Borsası’na kote olan Genel Energy, Kuzey Irak bölgesinde bu yıl 509 milyon dolarlık satın alma yaptı. Genel Energy, Bina Bawi ile ilgili işlemler dışında bu yıl ocakta Chia Surkh arama sahasındaki hissesini 94 milyon dolara yüzde 20′den yüzde 80′e çıkartmıştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, petrol ve gaz konularında Kuzey Irak’taki en büyük rezerv sahibi ve petrol üreticisi olan Genel Energy’nin sahalarının toplam üretim kapasitesi günlük 165 bin varil. Kuzey Irak’ta toplam 7 bölgede lisansı bulunan Genel Energy, Taq Taq ve Tawke sahalarında üretim yapıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.