Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Asyalı dev Türkiye’de banka peşinde

24 Temmuz 2012 Salı::

Singapur’un dev şirketlerinin kontrolünü üstlenen Temasek grubunun CEO’su önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geliyor. Asyalı grubun hedefi bir Türk bankasıyla ortaklık yaparak Türkiye pazarına adım atmak

Yazı Boyutu : A A A A

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong’un eşi Ho Ching, bankacılık sektörüne girmek için Türkiye’ye gelecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya’nın ardından gittiği Singapur’da şirket yöneticileriyle görüştü. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong’un eşi Ho Ching’in CEO’su olduğu Temasek de Çağlayan’ın görüştüğü şirketler arasında yer aldı.

Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre, kamu kökenli olan ve finanstan medyaya kadar 152 milyar dolarlık yatırım portföyü bulunan şirket, bankacı ortak bulmak için Türkiye’ye gelecek. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek olan şirket yöneticileri, yönetim kurulu toplantısını burada yapacak.

Bu arada Temasek fonunun tepe yönetimiyle geçen haftaki yatırım turunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bir görüşme yapmış, grubun Türkiye’de yatırım adına çalışma yürüttüğünü bildirmişti.

Türk pamuğu Afrika’ya gidiyor

Türkiye’ye gelecek bir başka şirket de “Olam” olacak. Türkiye’ye fındık, ceviz, badem, pamuk ve makarna üretmek için gelecek olan firma, Türkiye’de üreteceği makarna ve pamuğu Afrika’ya satacak. 65 ülkede 18 bin çalışanı olan, yıllık 14 milyar dolarlık cirosu bulunan şirket, işleyeceği pamuğu kendisi ekecek. Bu şekilde elle pamuk toplamaya dayanan geleneksel yöntemin yerine teknolojik pamuk ekimine geçilmesi planlanıyor. Olam’ın Türkiye’de halihazırda 3 yıllık ceviz, badem üretimi yatırımı bulunuyor.

İkinci el otomobil ihraç edilecek

Bu arada Çağlayan, özel ekonomi bölgeleri kapsamında çivi bile çakılmamış yerlerin kapatılacağını söyledi. Erzurum serbest bölgesinin kapatıldığını, şimdi ise Rize serbest bölgesinin kapatılacağını kaydeden Çağlayan, serbest bölgelerin statülerinin özel ekonomik bölgesine dönüştürüleceğini dile getirdi. Çağlayan, bu kapsamda sadece ihraç edilmek üzere ikinci el otomobillerin elden geçirileceğini, bu otomobillerin bakımlarının ise özel ekonomi bölgelerinde yapılacağını söyledi. Çağlayan, ikinci el otomobillerin, gelir seviyesi Türkiye’den daha düşük durumda olan ülkelere ihraç edilebileceğini söyledi.

Yıllık kârı 25 milyar $

Singapur’un devlet destekli en büyük grubu Temasek 198 milyar dolar büyüklüğündeki bir yatırım portföyünü kontrol ediyor. Finans, inşaat, telekom, enerji alanlarının yanı sıra onlarca farklı sektörde şirkete yatırım yapan grup Singapur şirketlerinin büyümesi ve yurtdışı pazarlara açılmasında öncü rol oynuyor. 1975 yılında kurulan grubun yıllık geliri 100 milyar dolar sınırını aşıyor. Grubun net karı ise 25 milyar dolar seviyesinde. Temasek CEO’su Ho Ching, Forbes dergisinin seçtiği dünyanın en güçlü kadınları listesinde yer alan bir isim.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.