Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Pankobirlik’e yeni genel başkan seçildi

22 Temmuz 2012 Pazar::

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK)39′uncu Genel Kurulu Ankara’da, Pankobirlik’e ait Genel Müdürlük binasında yapıldı.

Yazı Boyutu : A A A A

Yaklaşık 1 milyon 700 bin pancar ekicisi çiftçinin temsil edildiği Pankobirlik Genel Kurulunda 5 dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Recep Konuk, Genel Kurul delegesi olan 31 kooperatifin tamamının ve Türk-Şeker delegasyonun oyunu alarak 6′ncı kez Başkan seçildi.

2000 yılından bu yana Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Recep Konuk’un üye kooperatiflerce yeniden Başkanlığa aday gösterildiği Genel Kurul’da Konuk, Türkiye genelinde örgütlü 31 Pancar Kooperatifinin tamamının desteğini alarak 6’ncı kez Başkanlığa seçilirken, hesapların tasdiki ve organların ibrası da oy birliği ile gerçekleşti. Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan’ın faaliyet dönemine ilişkin detaylı sunumu ile başlayan Genel Kurul’da kurumun gelecek dönemde gerçekleştirmek istediği projeler ile iş programına da oybirliği ile onay verildi. Genel Kurulda konuşan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, TÜİK’in yayınladığı yoksulluk istatistiklerine değinerek ülke nüfusunun %18,08’inin fakirlik ve açlık sınırının altında yaşadığını ve kentli nüfusta yoksulluk oranının %8,86, kırsal nüfusta ise %38,69 olduğunu vurguladı. Konuk, tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaya çalışan ve köylerde yaşayan her üç aileden birinin çoluk çocuk tarlada çalışmasına, ahırda, ağılda üretmesine rağmen iki yakasının bir araya gelmediğini söylediği konuşmasında, köylerde yaşayan 18 milyon kişiden yaklaşık 7 milyonunun gelirinin fakirlik ve açlık sınırının altında olduğunu, Pankobirlik’in milli gelirden en az pay alan kesim olan çiftçiye hizmet ettiğini dile getirdi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Tarımsal altyapının iyileştirilmesine yönelik gayretler, tarımsal teşviklerin etkin şekilde devreye sokulmasının sektöre kattığı ivme biz biliyoruz ki, ancak ve ancak ev sahiplerinin gayret ve katkısı olursa daha büyük neticeler doğurur. Yapan var mı, var. Kim? Pankobirlik bunlardan biri ve en çok inisiyatif kullananı. Ne yapıyor Pankobirlik? Türkiye’nin milli gelirden en az pay alan kesiminin aldığı payı arttırmaya, onların hiç değilse yavan ekmeğinin, kuru soğanının yanına sıcak bir tas çorba koyabilmelerini sağlamaya, bunu koyabilenlerin de ekmeğine uzanan elleri durdurmaya çalışıyor. Yani köyde çalışıp, çabalayıp kara toprağı dişi ile tırnağı ile işleyip üretenlerin alın terini ve ürününü korumaya çalışıyor. Bunu neyle yapıyor? Üretimdeki girdileri ucuzlatarak, çiftçinin girdiye daha uygun şartlarda ulaşmasını sağlayarak. Neyle yapıyor bunu? Üretimi avans ödemeleriyle finanse ederek. Neyle yapıyor bunu? Ürettirerek ve çiftçinin ürettiğini işleyerek. İşlediği ürüne pazar açarak. Başkalarının elindeki pazarları Türk çiftçisine kazandırarak. İthal edileni burada, bu topraklarda üreterek, ürettirerek” dedi.

Pankobirlik’in son 12 yılda gerçekleştirdiği hizmetleri özetleyen Recep Konuk, Pankobirlik ve iştiraklerinin toplam sermayesinin 999 milyon 200 bin TL’ye, cirosunun 2 milyar 134 milyon 296 bin 737 TL’ye, doğrudan istihdamının yaklaşık 5 bin kişiye ulaştığını söyledi. Pankobirlik ve iştiraklerinin aktif toplamının 2 milyar 131 milyon 847 bin 673 TL’ye ulaştığını, kurum iştiraklerinin üreticiyi desteklemek için yaklaşık 401 milyon liralık ayni ve nakdi avans verdiğini söyleyen Konuk, devlete tek kuruş yükü olmayan Pankobirlik ve iştiraklerinin geçtiğimiz yıl 186 milyon 785 bin 63 TL vergi ödediğini vurguladı. Pankobirlik’in 31 kooperatifinin 299 Satış mağazasının olduğunu belirten Konuk, kurumun 1999 yılında sadece 104 bin 724 ton gübre satabildiğini, bu rakamın bugün %388 artışla 510 bin 549 tona ulaştığını ve piyasa ortalamasına göre %20 daha ucuz fiyata temin edebildiğini, ortaklarına bazı tarım ilaçlarında %70’lere varan fiyat avantajları sağladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Pankobirlik’in aldığı inisiyatif, arttırdığı ticari etkinlik kooperatiflerimize de yansımış ve 31 kooperatifimizin son 12 yıldaki ciro ve karlılık artışı, ciro da %2.174, kârlılıkta %1.190 oranında olmuştur. Bu rakamlar yeterli mi? Değil. Bizim hedefimiz, önümüzdeki yıllarda tarımsal üretimin ihtiyaç duyduğu girdilerin ve ekipmanların ülkemizde üretilebilecek olanlarının tamamını üretilebileceğimiz bir yatırım zenginliğine kavuşmaktır. Peki bunu yeterli görüyor muyuz? Görmüyoruz. Çiftçilerin olmazsa olmazı hayvancılığı destekleyecek üretim tesislerini de sektöre kazandırmak istiyoruz. Tarımsal sanayi ve gıda sanayinde girişimci kimliğimizle öncü olmak istiyoruz. Peki Pankobirlik ve iştirakleri bu meşakkatli işe ve hatta kendilerine husumet yönelmesine de neden olan bu girişimciliğe niçin soyunuyor? Üretici ortaklarının daha düşük maliyetle üretmesi, daha çok üretmesi ve ürettiğinden daha çok kazanması için. Tarımsal ürünün hammadde olarak kullanıldığı katma değeri yüksek üretim alanlarından oluşan gelirin doğrudan pancar üreticisine intikal etmesi için”

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un konuşmasından sonra geçilen seçimlerde, kooperatifler tarafından yeniden başkanlığa aday gösterilen Recep Konuk, oyların tamamını alarak 6’ıncı kez Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi ve Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Recep Konuk, Ramis Özgen, Celal Bangür, H.Hulusi Türkmen, Zafer Arpacı, Sezai Özbudak, Hikmet Çalık, İ.Hakkı Yağanoğlu ve Ahmet Genç. Adil Coşkun, Muzaffer Tekeli ve Şinasi Genç’in Denetim Kurulu üyeliğine seçildiği Pankobirlik 39′uncu Seçimli Olağan Genel Kurulunun kapanışında bir teşekkür konuşması yapan ve 6 dönemdir şahsına gösterdikleri güven için tüm üye kooperatiflere teşekkür eden Recep Konuk 32′de 32 desteğin çok önemli olduğunu özellikle vurgulayarak, bu firesiz desteğin üzerlerindeki mesuliyeti bir kat daha artırdığını belirtti. Konuk, “Tek vücut olan Pankobirlik camiasına şükranlarımı sunuyor, genel kurulumuzun tüm kooperatiflerimize, ortaklarımıza, tarım sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. Verdiğimiz mücadelede, tarlanın bereketine bereket katmak için gösterdiğimiz gayrette, çiftçinin ekmeğini büyütmek için sergilediğimiz çabada Rabbimin yar ve yardımcı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.