Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Son 1 ayda kim ne yaptı?

19 Temmuz 2012 Perşembe::

Temmuz ayı merkez bankası için çok hareketli geçiyor. Ortak bir müdahale yapıldığı kabul edilmesede her gün bir ülkeden yeni karar açıklanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Temmuz ayı ilk gününden beri Merkez bankaları için oldukça hareketli geçiyor. Aslında bu hareketliliğinin ilk sinyalleri Haziran ayında yapılan G20 toplantısında verilmişti. G20 yetkileri zirve sırasında yaptığı açıklamada Yunanistan seçimlerinin yaratabileceği olası karmaşanın önüne geçebilmek için merkezlerin ortak bir çalışma yapabileceklerini dile getirmişlerdi.

Seçimler sonrasında piyasaların tercih ettiği liderin başa gelmesi ve 3’lü koalisyon hükümetinin kurulması ile bir süre merkez bankaları ikinci planda kaldı. Ama Temmuz’la birlikte verilerin iyice bozulması ve küresel büyümede başta Çin ABD ve Avrupa’nın büyüklerinden gelen dataların çok fazla iç açıcı olmaması ile beklenen oldu merkezler harekete geçti.

Uzun zamandır ABD Merkez Bankası FED’den bir hamle bekleyen piyasalar, yeni bir parasal genişleme yerine yıl sonuna kadar devam edecek olan “operation twist”in süresinin uzatılacağı haberi ile yetinmek zorunda kaldı.

FED’den sonra sırayı Avrupa Merkez Bankası (ECB) aldı. Süper Mario lakaplı Mario Draghi piyasaları mutlu etmesi beklenen hamleyi yaptı. Banka yüzde 1 olan faizleri 25 baz puan daha aşağı çekerek tarihi düşük seviyeyi yenilmiş oldu. Bu hamle kısa süreli bir sevinç dalgası yaratsa da çok uzun ömürlü olmadı.

ECB’den sonra aynı gün bir önemli açıklama da İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) geldi. Banka tahvil alım programını 50 milyar sterlin arttırarak 375 milyar sterline çıkarttı. Merkez Bankası, resesyonda olan İngiliz ekonomisinin, son bir buçuk yıldır çok az büyüdüğünü bildirdi. Ülkedeki tahvil alımı programıyla ekonominin resesyondan çıkarak, büyümesi amaçlanıyor.

Ve sahneyi gözlerin bir süredir büyüme endişeleri ile çevrilmiş olduğu Çin aldı. Çin Merkez Bankası borç verme faizini 31 baz puan düşürerek yüzde 6’ye çekti. Banka borçlanma faizini ise 25 baz puan düşürerek yüzde 3’e çekti. Böylece Çin iki ayda iki kez faiz indirimine gitmiş oldu.

Esas sürpriz ise Güney Kore’den geldi. Son üç yıldır faizi dokunmayan G.Kore, beklenmedik bir şekilde gösterge faizi 25 baz puan indirerek yüzde 3’e getirdi. Faiz indirimine ilişkin açıklamada, Güney Kore ekonomisinde büyüme trendinin beklentilerden daha yavaş olduğunu vurguladı. Açıklamada, enflasyon bekleyişlerini düşürme çabalarına devam edileceği de belirtildi.

Faiz indirim furyasını katılan bir diğer ülke ise Brezilya oldu. Ülkede enflasyon riskinin kontrol altına alamayan Brezilya’da 8’inci kez faiz indirilerek 50 baz puanlık düşüşle yüzde 8’e çekildi.

Faiz indireceği konuşulan ülkeler arasında Şubat ayında 50 baz puanlık indirim yapan Endonezya’nın ve geçen yılın son ayında indirim kararı alan Rusya’nın da gelebileceği konuşuluyordu.

Ve en son dün furyaya Güney Afrika eklendi. Güney Afrika Merkez Bankası (SARB), faiz oranlarını 50 baz puan indirdi.Bankadan yapılan açıklamaya göre, faiz oranları yüzde 5.50'tenyüzde 5.00'e çekildi.Banka bu yıl büyümenin yüzde 2.7, önümüzdeki yıl yüzde 3.8 ve 2014 yılında yüzde 4.1 olacağını öngörüyor. Bankanın öncesi tahmini bu yıl için yüzde 2.9, önümüzdeki yıl için yüzde 3.9 seviyesindeydi.

Faiz tarafında hamle beklenen ülkelerden biri de Türkiye idi. Fakat Merkez dün açıkladığı kararla esnekliği korumayı seçerken temkinli duruşunu da korudu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.