Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

30 Aydır kesintisiz büyüyor…

7 Temmuz 2012 Cumartesi::

Ekonomide 10 çeyrektir büyüme sürerken, vatandaşın tüketim harcamalarındaki sınırlı artış dikkat çekti.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı birinci çeyrek (ocak-şubat-mart) dönemiyle ilgili gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçların dün açıkladı. Türkiye ekonomisi, reel olarak 2012′nin birinci çeyreğinde yüzde 3,2 büyüdü. Bu sonuç küresel krize rağmen Türkiye’nin 30 aydır (10 çeyrek) kesintisiz büyüdüğünü gösteriyor.



Dünyada 11′inci olduk



Geçen yılın ilk 3 ayında reel büyümede dünya rekoru kıran Türkiye, ekonomi yönetiminin hedefleriyle uyumlu olarak bu yılın ilk çeyreğinde yumuşak bir iniş yaşıyor. OECD’nin verilerine göre Türkiye, birinci çeyreklerle ilgili büyüme sıralamasında 11′inci oldu. İlk 3 sırayı yüzde 8,1 ile Çin, yüzde 6,3 ile Endonezya ve yüzde 5,7 ile Hindistan aldı.



329 milyar liralık üretim




İlk çeyrekte, Türkiye ekonomisinin ürettiği değerlerin toplamı (GSYH) ise cari fiyatlarla 329 milyar lira yükselirken, bu dolar bazında 187,7 milyar dolar oldu. Rakam, sabit fiyatlarla 27,1 milyar lira.



Ulaştırmanın etkisi çok



Sonuçlara üretim açısından bakarsak en önemli katkının reel yüzde 4,7 büyüme ile ‘ulaştırma-depolama-haberleşme’den geldiği görülüyor. Tarım sektöründeki büyüme de dikkat çekiyor. İmalat sanayindeki büyüme ise genel ortalamanın altında kaldı. Ticaretteki artış ise çok sınırlı kaldı.



Özel sektörde yatırım harcamaları yavaşladı



Sonuçlara harcamalar açısından bakarsak, vatandaşın dikkatli davrandığını görüyoruz. Vatandaşın yurtiçi nihai tüketim harcamaları reel olarak sadece yüzde 0,3 arttı. Devletin benzer harcamaları ise yüzde 5,5 yükseldi. Bu kapsamda maaşlar yüzde 2,8 arttı.



Reel yatırım (gayri safi sabit sermaye oluşumu) harcamaları ise büyük oranda hız kesti. Genel harcamalar yüzde 1,6 artarken bu, devlette yüzde 2,1, özelde yüzde 1,6 oldu. Özel sektörün harcamaları geçen yılın aynı döneminde yüzde 39,8 artırmıştı. Stoklarda ise büyük artış var.



Giyimden kestik



Yurtiçi tüketim harcamalarına bakınca, vatandaşın özellik giyim, ulaştırma harcamasından kıstığı görülüyor. İlk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak giyim harcamaları yüzde 7,4, ulaştırma-haberleşme harcamaları yüzde 7,4 düştü. Buna karşın gıda harcamaları yüzde 3,4, sağlık harcamaları yüzde 9,1, eğitim harcamaları yüzde 8,5 ve konut, su, gaz harcamaları yüzde 2 arttı.



Yıllık yüzde 4′ü yakalanır



Yılın ilk çeyreğiyle ilgili büyüme rakamları hem hükümet kanadında hem iş dünyasında olumlu karşılandı:



* Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Hem aldığımız tedbirler hem dünyadaki çalkantılar nedeniyle büyüme hızında görülen yavaşlama, yılın ikinci yarısından itibaren yerini daha güçlü bir büyümeye bırakacaktır.



* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Bu küresel şartlarda iyi bir rakam. Net ihracattan kaynaklanan bir büyüme söz konusu. Bizim için bir sürpriz değil. 2012′de yüzde 4′lük bir büyümeyi öngörüyoruz.



* Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Benim için aslında sürpriz olmadı. Son 10 çeyrekte büyüme ortalaması yüzde 8′in üzerinde yer aldı.



* Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Bu büyüme rakamları bizi şaşırtmadı. Büyümenin neredeyse yarısı dış talepteki artıştan kaynaklanmıştır. İkinci çeyrekte yüzde 4′ün üzerinde büyüme bekliyoruz.



Tarım destek verdi



* MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak: Önümüzdeki dönemde, yeni teşvik paketi uygulamalarının netleşmesi, yatırımların artmasına ve büyümenin hızlandırılmasına katkı sağlayacaktır.



* TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Tarımdaki büyümenin yüzde 4,5′i aşması, tarımın ekonomiye olumlu desteğinin devam ettiğini gösteriyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.