Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Zincir marketler 2050'yi görecek mi?

7 Temmuz 2012 Cumartesi::

Geçtiğimiz günlerde Wal-mart 50. yılını kutladı. Peki zincirler 50 yıl daha varlıklarını sürdürebilecekler mi?

Yazı Boyutu : A A A A

50 yıl öncesinin kırsal Amerika'sında big-box (büyük kutu) konsepti devrimsel bir fikir niteliğindeydi. 50 yıl önce Walmart'ın başlattığı bu konsept sayesinde artık müşteri dar bir ürün yelpazesinde alışveriş yapmaktan, olağan üstü zamlardan ve hiç de elverişli olmayan mağaza çalışma saatlerinden kurtulmuştu.



Walmart; süregelen verimsiz perakende işleyişinindeki fırsatı farkederek, önce maliyetleri düşürdü, sonra maliyetlerden elde ettiği tasarrufu müşterilere yansıttı. Böylelikle daha çok müşteri çekmeyi başardı ve kısa süre içinde dünyanın en büyük perakende zinciri oldu.



Nihayet 2012, ve herşey gibi perakendede mevcut dinamikler değişmekte. Yeni trendler gösteriyor ki, big-box perakendeciliğinin de sonu gelmekte. Artık, internet başta olmak üzere, Wal-mart gibi zincirlerin sundukları vaatleri, benzer düşük fiyatlarla sunan kullanışlı ve farklı kanallar mevcut.



Şüphesiz, Amazon.com, Walmart'ı bu alanda zorlayan en büyük internet perakendecisi. Ayrıca bu rekabette tek başına değil. Tesco ve Carrefour da faaliyet gösterdikleri pazarlarda big-box perakendeciliği uygulamasının sona ereceğinin farkında. Büyük zincirlerin, merkez dışındaki uluslararası pazarlarda karlarının düşmesi gösteriyor ki, müşteri artık çok sayıda ürün çeşidini ucuz fiyata almaktan öte çok kanallı perakende sistemine eğilim göstermekte.



Yalnızca fiziksel mağazalardan alışveriş yapmak yerine, dijital perakendecilik sayesinde dünyanın her yerinde, her türlü ihtiyacına ürün karşılaştırma fırsatıyla, düşük fiyata satın almayı tercih ediyor. Gelişen teknoloji, müşteri eğilimlerini değiştirirken, beklentilerini de yükseltiyor.



Peki perakendeci ne yapmalı?



Cevap çok da zor değil. Ya adapte olacaklar ya da Woolworths gibi adapte olamayıp, aynı kaderi yaşayacaklar. Walmart günümüz dijital dünyasında rekabet edebilmek için konunun eksperleriyle birlikte çalışıyor.

Walmart için en büyük zorluk, özüne sadık kalmak olacaktır. Daha önceki değişim deneyimlerine dayanarak firmanın özünden uzaklaştığında başarısızlığa uğradığına şahit olduk. Değişim  Walmart'a yaramamış,10.000 ürünü raflarına geri ekleyerek EDLP (her gün düşük fiyat) stratejisine geri dönmek zorunda kalmıştı.



Her ne kadar geniş ürün yelpazesi ve her gün düşük fiyat sunan Walmart stratejisi, "müşteri kraldır" anlayışına sahip günümüz toplumunda müşteri beklentilerini karşılasa da, asıl soru geçtiğimiz günlerde 50. yılını kutlayan Wal-mart'ın önümüzdeki 50 yıl boyunca aynı stratejiyle varlığını sürdürüp sürdüremeyeceği.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.