Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Türkiye AB’ye ilk yumurta ihracatını gerçekleştirdi

7 Temmuz 2012 Cumartesi::

Avrupa Birliği’ne yumurta ihracatı önündeki engeller, yumurtada katkı kalıntı programının onaylanmasıyla kalkınca; Türkiye, AB’ye ilk yumurta ihracatına Yunanistan ile başladı.

Yazı Boyutu : A A A A



Yumurta üreticileri, Hollanda, Polonya ve Fransa başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleriyle de yumurta ihracatı konusunda görüşmelerini sürdürüyor.



Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur yaptığı açıklamada, AB kurallarına göre, ülkelerin Avrupa Birliği üyesi ülkelerine ihracat yapabilmesi için, hayvan sağlığı ile ilgili uygulamaların AB ile uyumlu olması ve belli şartları yerine getirmesi gerektiğini hatırlattı.



Avrupa Birliğine yumurta ihraç edebilmek için öncelikle ülkelerin



“Salmonella Mücadele Programı” ve “Kalıntı Kontrol Planlarının” bulunması ve bu planların AB tarafından onaylanarak üçüncü ülkeler listesinde yer alması gerektiğini anlatan Sungur, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin komşu ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerine de ihracat yapabilmek için çalışma başlattığını ve 2008 yılında hem ulusal düzeyde salmonella tarama başlatmasını, hem de katkı kalıntı izleme programına yumurtanın dahil edilmesini talep ettiğini söyledi.



Başlatılan çalışmalar sonucu Türkiye’nin salmonella programının henüz AB tarafından onaylanmazken, katkı kalıntı izleme programının AB komisyon kararıyla onaylandığını bildiren Sungur, söz konusu programın onaylanmasıyla Avrupa Birliği ülkelerine B sınıfı (sanayi tipi) ve likit yumurta ihracatının önünün açıldığını ifade etti.



Bu kapsamda ilk yumurta ihracatının, bir firmanın Yunanistan’a yumurta göndermesiyle başladığını bildiren Sungur, şunları kaydetti:



“Yıllardır hayvan sağlığı kuralları nedeniyle, Avrupa Birliği’ne hiçbir hayvansal ürün ihraç edemeyen Türkiye, yumurta ihracatıyla kapıyı araladı. Artık AB ülkelerinde de Türk yumurtasına olan güven artacaktır. AB’de oluşan arz açığını ve yükselen yumurta fiyatlarını iyi değerlendiren yumurta üreticilerinin Hollanda, Polonya ve Fransa başta olmak üzere değişik Avrupa ülkeleri ile yumurta ihracatı görüşmeleri devam etmektedir”



İhracatın yüzde 90′ı Irak’a yapılıyor



2011 yılında 286 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren yumurta sektörünün, 2012 yılının ilk altı ayında da büyümesini sürdürdüğünü belirten Sungur, yumurta ihracatının bir önceki yılın ilk yarısına göre yüzde 40′lık artışla 163 milyon dolara ulaştığını bildirdi.



Türkiye’nin sanayi tipi yumurta ihracatının yaklaşık yüzde 90′ını Irak’a yaptığını anlatan Sungur, Irak’ta Türk yumurtasının lezzet açısından beğenildiğini ve yumurtada temel kriterin tazelik olduğu düşünüldüğünde Türkiye’nin ihracatta, coğrafi yakınlığı önemli bir avantaj olarak kullandığını söyledi.



“Türkiye yeni pazarlara girebilir”



İhracat pazarını çeşitlendirmek için yürütülen çalışmalar sonucunda, İran, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve Umman’a ilave olarak bundan sonra yumurta pazarına Avrupa Birliği ülkelerinin de katılmasını beklediklerini ifade eden Sungur, şöyle devam etti:



“Avrupa Birliği’nde bu yılın Ocak ayından itibaren uygulaması istenen AB Kanatlı Refahı standartlarına birçok ülkede uyum sağlananmış ve çok sayıda çiftliğin üretimi askıya alınmıştır. AB’nin toplam yumurta üretiminin yüzde 14′ünü temsil eden, 14 AB üyesi ülke, 1 Ocak’tan itibaren uygulanması öngörülen yeni hayvan refahı ve kafes sistemi kurallarını uygulamada başarısız olmuştur. Bu durum Avrupa’da doğal olarak yumurta üretiminin düşmesine ve fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur. Fiyat yükselmesinden şikayetçi olan Uluslararası Fırıncılar ve Pastacılar Federasyonu bir bildiri yayınlayarak Avrupa Komisyonu’ndan kafes yasağının 2017 yılına kadar ertelenmesi, üçüncü ülkelerden B sınıfı yumurta ithalatı dahil bazı tedbirlerin acilen alınmasını istemiştir. Bütün bu gelişmeler Türkiye için bir kapının aralanmasını ve yumurta ihracatında yeni bir pazarın doğmasını sağlamıştır. AB ülkeleri, özellikle Fas, Tunus, Cezayir, Libya gibi ülkelere yumurta ihraç ediyor, bu sorunlardan dolayı AB ülkelerinden boşalan pazarı da Türkiye değerlendirebilir”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.