Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

En fazla ihracatı hangi sektör yaptı?

2 Temmuz 2012 Pazartesi::

Haziran ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren Büyükekşi, 11 milyar 840 milyon dolarlık toplam ihracat içinde en fazla ihracatı...

Yazı Boyutu : A A A A

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, vize uygulamasının kaldırılmasının Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacak çok önemli bir gelişme olacağına inandıklarını söyledi.



      Büyükekşi, Rize Ticaret Borsası'ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın ihracatın artması, ihracatçının işlerinin hızlanması için hayata geçirdiği projelerle, ihracatçılara rekabet gücü kazandıran başarılı çalışmalar yaptığını belirtti.



      Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile geçen ay veri paylaşımına ilişkin bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Büyükekşi, protokol ile ihracatçıların artık gümrüklerde daha hızlı işlem yapacaklarını dile getirdi.



      Büyükekşi, yerinde gümrükleme sistemi ile de ihracatçının fiziksel olarak gümrük alanında işlem yapma sorunundan kurtulacağını ifade ederek, sistem sayesinde ihracatçının gümrükleme işlemini kendi deposunda yapacağını ve ihracatını 7 gün 24 saate yayacağını söyledi.



      Büyükekşi, ihracatçının gümrük işlemlerinin kısa sürede tamamlanmasının verimliliğin artacağını, maliyetlerin ise düşeceğini kaydetti.



      AB Konseyi'nin geçen ay Türkiye ile vize serbestisi diyaloğunu başlatmak üzere Avrupa Komisyonu'nu yetkilendirdiğini anımsatan Büyükekşi, ''Uzun zamandır beklediğimiz bu yetkilendirme kararını ve taraflar arasında parafe edilen Geri Kabul Anlaşması'nı, vatandaşlarımızın yıllardır çektiği vize çilesine son verme yönünde atılmış çok önemli bir ilk adım olarak görüyoruz'' dedi.



      Büyükekşi, söz konusu aşamaya gelinmesinde emekleri olan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Hükümet'in diğer üyelerine teşekkür etti.



      Komisyonun gecikmeksizin atılacak adımları içeren yol haritasını hazırlamasını, vize muafiyeti müzakerelerini resmen başlatmasını ve sürecin hızla sonuçlandırılmasını beklediklerini vurgulayan Büyükekşi, ''Vize uygulamasının kaldırılmasının, Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacak çok önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz'' ifadesini kullandı.

     

     En fazla ihracat otomotivden

    

     Haziran ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren Büyükekşi, 11 milyar 840 milyon dolarlık toplam ihracat içinde en fazla ihracatı 1 milyar 610 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörünün yaptığını söyledi.

      İhracat sıralamasında çelik sektörünün 1 milyar 495 milyon dolar ile ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de 1 milyar 409 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığını açıklayan Büyükekşi, tarım sektörünün 1 milyar 530 milyon dolar ihracatla toplam ihracat içindeki payının yüzde 12,93 olduğunu bildirdi.

      Sanayi sektörünün ihracattaki payının 9 milyar 898 milyon dolar ve yüzde 83,60, madencilik ürünlerinin payınında 411 milyon dolar ve yüzde 3,48 olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, geçen ay en fazla ihracat artışını yüzde 120 ile tütün sektörünün gerçekleştirdiğini ifade etti.

     

     Ülkeler sıralaması

    

     En fazla ihracat yapılan ülkenin 1,1 milyar dolar ihracat ile Almanya olduğunu dile getiren Büyükekşi, Irak'ın 913 milyon dolar ihracat ile ikinci, İngiltere'nin 641 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

      Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında ABD'ye ihracatın yüzde 51, Mısır'a yüzde 39, Irak'a yüzde 38 ve Suudi Arabistan'a yüzde 31 arttığını kaydetti.

     

     En fazla ihracat artışı Ankara'dan

    

     İller bazında ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Büyükekşi, ihracatçı ilk 10 il arasında, geçen ay ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 19 ile Ankara olduğunu söyledi.

      En fazla ihracatı düşen ilin ise yüzde 11 ile Kocaeli olduğunu dile getiren Büyükekşi, ''2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.

      Rize'nin geçen yıl en fazla ihracat yapan 26'ıncı il olduğunu anımsatan Büyükekşi, ''Maden ve metaller sektörümüz Rize'nin ihracatında aslan payını alıyor. İhracat sektörlerimizi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Adeta bir yeşil altın olan Türk çayının markalaşarak ve ürün çeşitliliğini sağlayarak katma değerini artırmasıyla, Rize ilimizin ihracatını çok daha yukarı taşıyacağına inanıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

      Büyükekşi, Rize'de yeni yatırım yapılabilecek doğa turizmi, organik tarım, balıkçılık gibi bir çok alanda yatırım yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.