Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Bedava süt kimi daha çok büyütecek?

27 Mart 2012 Salı::

Okullarda haftanın 5 günü 7 milyon öğrenciye süt dağıtılması kararı çocuklarla birlikte sektörü de büyütecek.

Yazı Boyutu : A A A A


Bir öğrenciye ayda 4 litre süt dağıtılacağı için 8 ayda dağıtılacak olan 224 milyon litre süt, bir anda Türkiye’deki yıllık kayıtlı tüketimin yüzde 20’si kadar yeni bir talep doğması anlamına geliyor



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı anasınıfı ile 5’inci sınıf arasındaki 7 milyon 63 bin öğrenciye haftada 5 gün süt dağıtılmasını öngören ‘Okul Sütü Projesi’ Türkiye’de süt piyasası üzerinde ciddi etki oluşturacak. Süt üreticileri ve sanayicileri arasında sevinç yaratan öğrencilere süt dağıtılmasına ilişkin kararname yayımlanırken, nisan ayında başlaması beklenen süt dağıtımına göre, süt üreticisi firmaların katılacağı ihalenin kısa zaman içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Okul Sütü Projesi ile Türkiye’de yıllık içme sütü üretiminin yaklaşık yüzde 20’si kadar yeni bir süt talebi ortaya çıkmış olacak.



YILLIK 200 MİLYON LİRA

Okul süresi yani yaklaşık 8 ay boyunca ve haftada 5 gün süt dağıtılacağı düşünüldüğünde bu sürede dağıtılacak toplam süt miktarı 224 milyon litre olacak. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı günlük 200 ml süt dağıtılacağı hesabı üzerinden bir öğrenciye dağıtım ayda 4 litre olacak. 8 ayda 224 milyon litre süt dağıtımı, Türkiye’de yıllık üretimin içme sütüne ayrılan 1.1 milyar litrelik kısmının yüzde 20’sine karşılık geliyor. Türkiye’de sütün üreticiye maliyeti halen litrede 80 kuruş. Bu sütün fabrikaya gelişi ise 90-95 kuruş aralığını buluyor. Sütün market fiyatı ise en çok satılan ürün gamında 1 lira ile 1.3 lira aralığına ulaşıyor. İhalede ambalajın kalitesine göre küçük farklılıklar beklenmekle birlikte litrede 90 kuruşluk bir fiyatın oluşması bekleniyor. Süt arzının yüksek olduğu mart ayı ile haziran ayı döneminde bulunulduğu için fiyat bu rakamın biraz daha altına inebilir. 90 kuruş üzerinden hesaplandığında dahi süt firmaları için 8 aylık dönem için yaklaşık 200 milyon liralık yeni bir talep ortaya çıkmış olacak. Proje ekonomide 350-400 milyon liralık ilave canlılık yaratacak. Türkiye’de 25 litre olan kişi başına ortalama yıllık süt üretiminin ise projeyle birlikte 40-45 litre aralığına geleceği de ifade ediliyor.



HARUN ÇALLI Süt Konseyi Başkanı:

Her yıl bütçesi olacak ciddi bir talep doğacak

Okul Sütü Projesi'nin organizasyonu için çalışmalarımız sürüyor. Dağıtılacak sütle ciddi yeni bir miktar ortaya çıkacak. Her sene bunun kaynağı bütçeye konacak. Dayanıklı süt 6 ay ömürlüdür. Tarım Bakanlığı "sütün bol olduğu dönemde ben teşviği veririm" diyor. Ancak 6 ay ömürlü olacağı için arzın yüksek olduğu dönemle sınırlı değil. Temmuz da paketlenecek süt de dağıtılabilir.



MUHARREM YILMAZ Sütaş Başkanı:

Süt arzı yüksekken fiyat istikrarı sağlayacak

Özellikle süt arzının yüksek olduğu dönemde fiyat istikrarına yardımcı olacak önemli bir proje. Yönetmeliği bekliyoruz. Üreticiye maliyeti zaten belli ancak ihalede çıkacak litre fiyatı birazda ambalaj kalitesine bağlı olacak. 1 lira dolayında bir litre fiyatı söz konusu olabilir. Ama esas olarak genç nesillerin sağlıklı büyümesi yönünde yıllardır beklenen güzel bir adım atılmış oldu.



OSMAN VASFİ YASUN Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı:

Okulda süt dağıtımı arz azken de devam etmeli

Nisan ayında okullarda süt dağıtımının başlamasını bekliyoruz. Okul sütü arz azken de çokken de devam ettirilmeli. Sadece arz yüksek iken düşünülürse, arz düştüğünde vazgeçilmesi mi gerekiyor? Proje süt arzına endeksli olmamalı. Zaten süt tozu üretimi ve ihracat yoluyla arz arttığında fiyatlar aynı seviyede 2 yıldır tutuluyor. Ancak bu projede fiyat dengesine katkı sağlayacak.


Kaynak: haberturk , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.