Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

160 dolarla gitti Rusya’da otel patronu oldu

1 Mart 2012 Perşembe::

Babasından aldığı 160 dolarla gittiği Rusya’da resepsiyonist olarak çalışmaya başlayan genç girişimci Neşet Koçkar, bugün Rusya’nın önde gelen turizmcilerinden biri olarak gösteriliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Koçkar,  bugün 38 yaşında, yıllık bir milyar dolarlık cirosu, 8 Boeing uçağı, ikisi yurt dışında 6 oteli olan şirketin sahibi. Üstelik bu otellerden 4’ü, Koçkar’ın öğrenciyken resepsiyonist olarak çalıştığı oteller. Geçtiğimiz günlerde şirketinin 15’inci kuruluş yıldönümünü, 2 bin 500 çalışanıyla birlikte kutlayan Koçkar, başarı öyküsünü şöyle anlattı:



Avrupa yüzüme bakmazdı


Üniversitede Turizm Otelcilik okuyordum. Her yaz, Antalya’ya ve Alanya’ya  çalışmaya gelirdim. İlk Rus turist kafilesini, 1994 yılında çalıştığım otelde görmüştüm. Turizm işine girmeye karar verdim. Avrupa’ya gitsem kimse yüzüme bakmazdı. Bizim için yeni bir kapı olan Rusya’ya gitmeye karar verdim. Babamdan yalvar yakar aldığım 160 dolarla bavulumu kaptığım gibi Rusya’ya gittim.


Emanet yolcuyla işe başladı


İlk yıllar kendi ofisimi açamadığım için oradaki başka firmalardan emanet yolcu alıp Türkiye’ye getirmeye başladım. Haftada 20 koltuk getirirdim. Şimdi haftada 20 bin koltuk getiriyoruz. Sonra kendi ofisimi açtım. Değişik boyutlarda aldığımız 8 Boeing ile kendi uçak filomuzu kurduk. 8 ayrı ülkenin 71 ayrı şehrinde ofisimiz var. Rusya başta olmak üzere Asya, Avrupa, Afrika’da varız.


Rusların sayısı 5 yılda patladı


1996-97 yıllarında çuvalla parayla gelirdik, ama Rus turisti otele almazlardı. 5 yıl önce Antalya’ya 600 bin Rus gelirken, şimdi 3 milyon Rus geliyor. Bu Rusları getiren bizim gibi gencecik insanlar. Fakat bizim sermaye yapımız çok küçük. Karşımıza rakip gelen bir firmanın 2010 yılı cirosu 27 milyar Euro. Bunlarla rekabet etmek zorundayız.


Türkler Rus pazarına hâkim


15 yıllık bir şirketiz, şu an pazarın liderliğini yapan 4 şirketten birisiyiz. İlk defa biz Türkler olarak Rusya pazarına hakimiz. Bir Rus turist, Rusya’dan Yunanistan’a veya Tayland’a gitmek isterse bizden gidiyor.


Lüks oteller Ruslar için


Son yıllarda reklamları yapılan büyük kaliteli oteller, Rus müşteriye yönelik yapılmıştır. Bugün Rusya’dan gelen her yolcu bin dolar, Avrupalı yolcu ise kişi başı 70 euro bırakıyor. Rus müşteriye yüz euro olan oda fiyatı, Avrupalı’ya 40-45 Euro’ya veriliyor.


Sistem oturdu büyük firmalar göz dikti


RUSYA pazarındaki değişimi de anlatan Neşet Koçkar, şunları söyledi: “Dünyada büyük sermayeler şimdi gözlerini Rusya’ya dikti. Bu firmalar ya bizimle rekabet yapacaklar ya da tonla para verip satın alıp yok edecekler. Bunu başarırlarsa işte o zaman Türkiye’de turizm biter. Son 5-6 yılda otellerin fiyatlarını artıran Rus turistler oldu. Birçok otelci bunun farkında, ancak buna yönelik ortak bir eylemimiz yok. Bunun tek yolu var; ya böyle bizim gibi şirketler bir araya gelecek büyük çapta şirketler oluşturacağız ya da bir devlet politikası haline getireceğiz. Ama bizde uzlaşma kültürü yok. Rusya’ya gittiğimizde cep telefonu çıkarmaya korkuyorduk, sokakta öldürürler diye. Ne bankacılık vardı ne güvenlik. Şirketler, korktukları için giremediler Rusya’ya. O zamanlar bir ofisimiz olurdu, elinde kaleşnikofla adamlar nöbet tutardı. Şimdi sistem oturdu, firmalar gözlerini diktiler.”


Kaynak: Hürriyet , Link : #

Anahtar Kelimeler: başarı, rusya, neşet, koçkar,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.