Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Merkez Bankası OHAL’den çıktı

9 Nisan 2019 Salı::

Seçimden önce spekülatif kur atağına karşı adeta OHAL ilan ederek ek sıkılaştırmaya giden Merkez, para politikasında normale döndü. Swap faizi düştü, haftalık repo ihaleleri başladı

Yazı Boyutu : A A A A

Rezervlerindeki dalgalanma bahane edilerek başlatılmak istenen ikinci kur saldırısına karşı, iki hafta önce tedbir amaçlı sıkılaştırma yapan Merkez Bankası, para politikasında tekrar normalleşme süreci döndü. Merkez Bankası, ortalama fonlama maliyetini yüzde 24'ten 25.50'ye çıkararak gerçekleştirdiği ek sıkılaştırmayı tersine çevirecek adımı dün attı. Banka, bir haftalık repo ihalelerine tekrar başladı. Bir hafta vadeli repo ihalesinin tutarı 16 milyar TL, faizi ise yüzde 24 olarak gerçekleşti. Böylece Merkez Bankası, para politikasında 1 Haziran 2018'de başladığı sadeleşme sürecine geri dönmüş oldu.

NORMALLEŞME SİNYALİ
Merkez Bankası'nın, haftalık repo ihalelerine geri dönerek ek sıkılaştırma uygulamasından geri döndüğünü belirten analistler, bunun normalleşme sinyali olarak algılandığını ifade etti. Uzmanlar, bankanın piyasaya uyguladığı nihai fonlamayı gösteren ortalama fonlama maliyetinin beş gün içinde yüzde 25.5'ten tekrar 24'e gerileyeceği görüşünde. Öte yandan seçim sürecinin etkisiyle kurda yaşanan hareketin de dün normale döndüğü gözlendi. Gün içerisinde 5.71 TL'ye kadar çıkan dolar, 5.67'ye geri döndü. 2 yıllık tahvil faizi de gün içerisinde yüzde 23.2'ye kadar yükseldikten sonra, 21.10 ile cuma günkü seviyenin altına geriledi.

SWAP FAİZİ DÜŞTÜ
Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında TL faizi yüzde 24'e çekildi. Banka, cuma günü ilgili piyasada TL faizini yüzde 25.50 olarak belirlemişti.
Merkez Bankası, geçen iki haftada kademeli olarak attığı adımlarda döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 40'a çıkarmıştı.

PİYASA İÇİN OLUMLU
Merkez Bankası'nın hamlesini normalleşme adımı olarak yerinde bulduklarını belirten GCM Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan, "Piyasadaki spekülatif atak etkisi azaldığı için Merkez Bankası'nın fonlamada repoya dönmesini ve swap faizlerini indirmesini acil durumdan normale geçiş olarak değerlendiriyor ve piyasa açısından olumlu buluyoruz" dedi. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal ise, Merkez Bankası'nın bu hamle ile normalleşme yolundaki kararlılığını gösterdiğini ifade etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.